Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 20:46 - АЛТЕРНАТИВНАТА ЕНЕРГИЯ
Автор: graucho Категория: Бизнес   
Прочетен: 3455 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.04.2012 07:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Слънчевото отопление- отоплението (парното) на бъдещето
image

http://graucho.blog.bg/biznes/2011/09/24/.825302

От 12 април 2012 г. в ЕС започва седмица на алтернативна енергия. Тя включва цял списък от дейности във всички страни на ЕС свързани със алтернативната енергия. Изложби, семинари, срещи, дискусии, възможности, екскурзии за деца, а също така и сключване на договори за милиони долари и евро.

Това е може би най-актуалната седмица в ЕС за търсене на алтернативи за разрешаване на този така глобален проблем, засягащ цялата планета, това е проблема със замърсяването и намирането и добиването на чиста енергия. В търсене на нови източници на енергия, в ЕС от известно време насам се организират събития всяка година, те са широко рекламирани и стремежа е да се включат колкото е възможно повече участници. Според плановете на Европейската комисия до 2020 г. промишлеността на възобновяемата енергия и отопление ще съставлява много повече проценти от БВП на ЕС и ще осигурява работа на повече от три милиона души. Сега Европа търси таланти в тази сфера – технологии за строителство и ремонти има, но те трябва да развиват и да се усъвършенстват.

Има модели самолети на водородно гориво, който не замърсява атмосферата. Скоростта на такова устройство може да достигне до 150 km / h. Повечето от представените проекти в тазгодишното шоу не касаят скоростта, а комфорт. Показано е как алтернативната енергия може да осигури в дома ви всичко, от което се нуждаете. Ето един пример на еко-жилищe и еко- отопление-парно, където горещата вода и топлината се получават с помощта на панел, който се състои от една фотоволтаична клетка и топлинни колектори. Тази сграда може да съществува абсолютно автономно и ще струва 100 000 евро. В Холандия, между другото, има цели области с такива експериментални къщи, под името "градът на слънцето." Европейските страни се конкурират помежду си в изобретенията в областта на намаляване на енергозависимостта и увеличаване на екологичните показатели за отопление . И това не е чудно, защото ЕС обеща 11 млрд. евро на 30 града, които представят най-ефективните проекти за намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Основната надежда за днес е електрическата кола. За да заредите трябва да поставите картата си на дисплея, които е свързан към сървъра и който ще разреши отключването на пълначната машина. И процеса на зареждането започва: с ток от 16 ампера и 18 кВт батерия за пълното зареждане на автомобила е нужно между 6 до 8 часа. Това се случва в Италия. Но какви са плановете на другите страни. В Швеция смятат през следващите 10 години да се откажат напълно от изкопаемите горива в полза на възобновяемите енергийни източници и алтернативно отопление-парно. Исландия планира да го направи до 2050 г.. В Германия сега получават 15% от електроенергията от алтернативни средства, с акцент върху вятърната енергия. В Дания, използването на горещите извори е много развито, както и  Норвегия е известена със своите водноелектрически централи. Има дори един проект за получаване на енергия от фотоволтаични клетки, които ще бъдат поставени в орбита на Земята. Идеята е предложена за първи път от японците, но сега тя започва активно да се развиват в Съединените щати, но по-вероятно е Токио отново да вземе нещата в свои ръце. В светлината на последните събития в японските атомни електроцентрали нуждата от друга, не ядрена, а ефективна и чиста енергия стават все по-очевидно от ден на ден.

 

В последно време постоянно се говори за енергийната криза и то не само на високо правителствено ниво, като това е тревожен въпрос, защото всичко в нашия живот е свързано с енергията и отоплението. Разбира се, всичко може да се случи, но във всяка ситуация трябва да се знае всичко, което може да бъде направено при съответните обстоятелства, особено в условията на криза не можем да се виним помежду си. Независимо от това какво прави правителството, каквито и да са отношенията със страните богати на такива ресусри, в един определен момент логично е да се предположи, че резервите от горива рано или късно ще започнат да свършват. Според статистиката, в най-добрия случай, в страните от ОНД запасите от природен газ ще стигнат за не повече от 70 години, а след 35 години има прогноза, че ще започнат да се изчерпват и запаси от петрол в Саудитска Арабия. И тук идва най-интересният въпрос, какво да се прави от тук нататък, защото човечеството не може да съществува без наличие на запаси от енергийни източници .

Единственият отговор е да се търсят алтернативни решения на проблема. По принцип, първите стъпки в тази насока вече са направени, например, в Бразилия, вече от пет години правят така, че почти 80% от транспорта им да работи на етанол, но етанола се добива от захарна тръстика, а те имат подходящи условия за производството й. В Исландия планират до 2050 година напълно да преминат само на възобновяема енергия и да спрат изцяло използването на изкопаеми горива. Швеция има амбицията това да стане дори още по-рано през 2020 г. В Германия и Испания всяка година с 25% се увеличава използването на вятърната енергия. Във Великобритания постъпват много разумно като наблягат много на използването на енергията добита от вятъра и морските вълни, защото тази енергия може да се използва много дълго и е на практика неизчерпаема. Съединените щати последните години са доста ангажирани в развитието на ядрената енергетика.

При сегашната ситуация с промяната на климатичните условия не трябва да се използва изгарянето на изкопаеми горива. Ние не трябва да използваме всичко, което замърсява околната среда, а напротив да се обръщаме изцяло към многото алтернативни източници на енергия, които ни е дала природата.

В последно време обаче доста влиятелни личности предупреждават, че алтернативни източници на енергия, като водород, биомаса и дори ядрена енергия се поддържат на оскъдни нива и това е опасно, като се прави само, за да се поддържа системата, основаваща се единствено и само на печалбата. Когато се вгледаме внимателно, ще видим само пропаганда и егоистични решения, насърчавани от енергийните компании. Слънчевата и вятърната енергия са широко известен на хората още от векове, но сега истинския потенциал на тази енергия се потулва. Слънчевата енергия, която се произвежда от слънцето е толкова силна, че един час на дневна светлина в горещ ден съдържа повече енергия, отколкото светът консумира в рамките на една година. Ако можехме да уловим дори и една стотна от процента на тази енергия, ние никога няма да имаме нужда да използва петрол, газ или нещо друго и проблема не е в наличието на тази енергия или в технологията, с която тя може да бъде получавана. В наши дни има много съвременни технологии, с чията помощ могат да се реализират тези задачи. Проблемът е, че те са блокирани донякъде от необходимостта да се конкурират за пазарен дял със съществуващите енергийни корпорации.

Също така не трябва да забравяйте и за вятърна енергия. Дълго време тя се считаше за  слаба, като се имаше предвид непрактичното й свързване със опредени местности.

В действителност, това не е така. През 2007 г. американското министерство заяви, че ако вятърът се използва подобаващо най-малко в три от 50-те американски щата, това е възможно да осигури енергия за цялата страна. Съществува също така и малко познатия на хората начин за генериране на енергия, това е енергията, която може да получи от вълните на приливите и отливите. Енергията на приливите и отливите, произведени от движението на водата в океана, чиито капацитет на практика е неизчерпаем. Чрез инсталирането на специални турбини може да се улови движението на водата и по този начин да се получава енергия. В определен момент във Великобритания ще има на разположение 42 турбини за инсталиране на подходящи за това места. Според прогнозите от вълните могат да бъдат получени около една трета от необходимата енергия за използване във Великобритания. Силата на морските вълни получена от движението на океаните в световен мащаб може да донесе до 80000 terraVat / часа енергия всяка година. Това означава, че 50% от енергията, която използваме, може да бъде получена с помощта на само вълните.

Преобразуването на приливната енергия на вълните, слънчевата и вятърната енергия,  практически не изисква никаква подготовка за по-нататъшна употреба, за разлика от въглища, нефт, газ, биомаса, водород, както и всички други подобни източници на енергия. Ако ние хората използваме разумно само тези източници на енергия и в крак с най-новите научни разработки, можем да си осигурим енергия за целия свят завинаги. Също така да не забравяме, че съществува и друга форма на чиста възобновяема енергия, която превъзхожда всички други, това е геотермалната енергия. Тя може да бъде получена чрез използване на т.нар. „топлина от вътрешността на Земята”. Чрез използването на елементарен процес от тази на вода може да се генерира огромно количество чиста енергия. През 2006 г., Масачузетския технологичен институт откриват, че в недрата на Земята в различни форми е на разположение в сегашно време 13,000 зета джаула енергия, която е възможна за използване за още 2 000 г. Общото потребление на енергия на всички народи на земята е около половината от тази цифра годишно. Това означава, че през следващите 4 000 години, можем да получаваме сумата на енергията, необходима по целия свят само от този източник. И когато осъзнаем, че топлината на нашата планета е постоянна и се възобновява непрекъснато, става ясно, че можем да я използваме  завинаги.

ЕНЕРГИЯТА НА СЛЪНЧЕВИЯ ВЯТЪР
image

 Учени от цял ​​свят откриват нови начини да се отговори на нарастващите енергийни нужди,като най-обещаващи са слънчевата и вятърната енергия. Тези два източника на енергия привличат учените от много дълго време, но те все още не са в състояние да решат коя от двете енергии е най-добрият източник за производство на електроенергия. Учените сега обръщат внимание и на трети вариант. Учени от университета в щата Вашингтон в момента разработват концепция за комбинация от слънчева и вятърна енергия, за да се произвежда много енергия, наречена „слънчевия вятър”, като този вид енергия ще удовлетвори всички енергийни изисквания на цялото човечество. Предимствата на енергията на слънчевия вятър:
* Учените смятат, че не абсолютно цялата енергия, произведена от слънчевия вятър ще бъде в състояние да достигат до потребителите на планетата. Голяма част от енергията, получена от специални спътници, ще бъде загубена в медна жица, за да се създаде енергосъбирателно магнитно поле, но енергията, която достига до Земята, ще бъде достатъчно, за да отговори на нуждите на цялото човечество, независимо от околната среда.
* Група учени от университета в щата Вашингтон се надява, че тя може да генерира един милиард милиарда гигавата (!), чрез масивни 8 400 км слънчеви платна за събиране на слънчевия вятър.
* 1000 жилища могат да бъдат снабдени с достатъчно енергия с помоща на 300 фута медни проводници, приемник два метра широк и 10 метра платно.
* Учените смятат, че ако някои от практическите решения са правилни слънчевия вятър ще генерира огромни количества енергия, а може да се намерят също така нови средства за генериране на енергия, неочаквано за всички, включително и за учените.

Вече има спътник, който е изпратен в поток на слънчевия вятър и вместо да работи като  вятърна мелница, където турбинните лопатки физически се завъртат за генериране на електричество, се използва енергосъбирателен меден проводник, който служи за залавянето на електрони, движещи се от страната на Слънцето със скорост няколкостотин км в секунда.

Но въпреки факта, че енергията на слънчевия вятър ще реши за в бъдеще почти всички проблеми свързани с енергията, пред които сме изправени поради липса на ресурси, той също има някои недостатъци:
* Огромните инженерни трудности за стартирането на системата за получаване на енергия от слънчевия вятър.
* Разстоянието между спътника и Земята ще бъде толкова голямо, че лазерния лъч трябва да премине през милиони километри и това ще доведе до загуба на голяма част от енергията. За да се реши този проблем е необходимо много по-силно фокусиране на лазерния лъч, а това не може да бъде предложено все още от съвременните технологиите в тази насока.
* Дори ако лазерните лъчи достигат до самия спътник, което в момента е почти неизпълнимо, нашите спътници в сегашния им вид няма да бъдат в състояние да се включат към тази енергия. Но това не пречи да се продължават изследванията и разработките в тази насока и само можем да се надяваме, че ще доведат до успешен край.

ОПТИМИЗИРАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО (ПАРНОТО) В ЧАСТНИЯ ДОМ

image

Частният сектор се развива много активно през последните години. С появата на различни проекти трябваше да се изберат най-подходящите методи за отопление за частните къщи, които да бъдат и екологично съобразни. Като се има предвид липсата на доставките на газ, в някои случаи, се появи възможността за използване на топлинни помпи или електрически котли с топлинна набирателна система на самостоятелни къщи.

 

БИОЕНЕРГИЯТА

 

За почти една трета от световното население (около 2 милиарда души), все още използването на биомаса под формата на дърво е основен източник на гориво.

Биомаса (BM) е термин, използван като събирателна за органични и неорганични, растителни и животински отпадъци на нашата планета. Тази концепция включва и органични остатъци, отпадъци като тор, развалено месо и млечни продукти, развалени зеленчуци, растителните остатъци на полета, промишлени и битови органични отпадъци, горски отпадъци, кланици, пивоварни, обработка на зърно, текстил, хартия мелници и др. нататък.

 

БИОЕНЕРГИЯ ОТ ОТПАДНИ ВОДИ

 

Фактът, че въглеводородните ресурси са изчерпаеми разочарова много от европейците, но не прекалено много. И тук идва една от опциите - нагряване на къща с отпадъчни води. За да сте сигурни, че тази идея е доста ефективна, трябва да отидете в Амстердам.

Там заводът за производство на биогаз може да извлече от оборски тор и други органични отпадъци много ценните биогаз и биологични торове. От един тон оборски тор, може да се получите 50 -100 кубически метра газ. Биотехнологията вече се е доказала на запад и там тези разработки не са нещо ново. В Русия, най-спешно може да бъде използването на инсталации за биогаз и производство на електроенергия и топлина в разширяването на агробизнеса, строителството, преработващата промишленост, парници, обекти на културни и обществени съоръжения и общественото здраве.

 

ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ

Геотермалната енергия е енергията получена от топлината на вътрешните зони на Земята в продължение на стотици милиони години. Според геоложки и геофизични изследвания, температурата в ядрото на Земята до 3 000-6 000 ° C, постепенно намалява от центъра на планетата към нейната повърхност. Изригването хиляди вулкани, движението на блоковете на земната кора, земетресения показват силен ефект на вътрешната енергия на Земята, която ако се улови пълноценно може да бъде използвана за покриването на много голяма част от нуждите на човечеството от енергия и отопление (парно).  





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: graucho
Категория: Забавление
Прочетен: 700940
Постинги: 209
Коментари: 576
Гласове: 1228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930