Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2013 15:58 - Основни грешки при монтажа на системите за отопление
Автор: graucho Категория: Бизнес   
Прочетен: 7888 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 26.02.2013 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image  За да живеем в уютен и топъл дом, за който не е страшен зимния мраз е нужно просто да не се допускат основни грешки при монтажа на системите за отопление.
  И така, завършено е строителството или ремонта на нашия дом, положени са новите тръби, поставена е регулиращата арматура, красиви вносни радиатори за отопление. И ни се иска да вярваме , че вложените средства и време, завинаги са ни избавили от зимния студ. Системата трябва да се провери и да се пусне в действие- водната проба е 24 ч, а топлата-72. И тук, евентуално, се появяват "подводните камъни" свързани с недостатъчно точното проектиране, некачествени материали или неграмотен монтаж. И ако грешките на проекта или не достатъчно качествените материали могат да бъдат забелязани веднага, то да се проконтролира целия монтаж на отоплителната система е доволно сложна задача. За да сме абсолютно уверени в качеството, трябва като минимум, сами да бъдем монтажници и да наблюдаваме целия монтаж на отоплителните прибори от първата до последната секунда. А това е невъзможно и заради това трябва да обърнем внимание на основни грешки и заблуждения.
 
Изчисляване и избор
 
  Монтажа или модернизацията на отоплителната система, започва от грамотния проект. Трябва веднага да се уговорим, че в панелния апартамент, включен към централно отопление, няма много възможности за промени в отоплението: може да се заменят тръбите с по-съвременни и да се сменят радиаторите с по-ефективни и красиви. А в локалното отопление съществуват значително повече варианти . Съответно и в imageпроектирането трябва да се подходи доста по-отговорно. А идеалния проект трябва да е готов още преди началото на строителството на къщата. Още на този етап са възможни грешки, които на по-късен етап ще се превърнат в проблеми. Както е известно, системите на отопление, биват с естествена и принудителна циркулация. В системите с естествена циркулация, т. нар. гравитационна схема, вода или специалната течност-антифриза, циркулира по тръбите и отоплителните прибори за сметка на разликите в плътностите на подаващата ( топла) и връщаща (студена) вода. В системите с принудителна циркулация,  водата се движи в тръбите и радиаторите,  за сметка на напора на циркулационната помпа . И в двете системи съществуват особености, които трябва да се знаят.
  Преди всичко, изхождайки от площта на зданието, неговата планировка, височината на таваните, типа и дебелината на стените се избира котел с подходяща мощност, избира се подходящ топлоизточник, газ, електричество, соларни панели. На следващия етап се разработва схемата на отоплението, хоризонтални и вертикални разводки, разположение и тип на радиаторите и прочие аспекти.
  Системата с естествена циркулация се изпълнява без циркулационна помпа, а това означава, че не зависи от наличието на електричество. Поради конструктивни особености, тази система е подходяща за не големи къщи на 1-2 етажа с разгъната площ 100-150 кв м. Освен това, тази архаична система може да се регулира само с понижаване или повишаване мощността на котела. А и за да работи добре гравитационната система е необходимо да се изпълни с тръби по-голям диаметър,  строго трябва да се спазват попътните наклони, а това оскъпява допълнително инсталацията.
  image Към предишните особености може да се добави още една. В отоплението с естествена циркулация, като правило, се монтира отворен разширителен съд, който е необходим за топлинното разширение на топлоносителя. Така топлоносителя пряко контактува с атмосферния въздух и се насища с кислород. Това води по - интензивна корозия на стоманените тръби и радиатори. Поради това в тези инсталации се препоръчва да се използват чугунени радиатори, които са устойчиви на температурни натоварвания и въздействието на кислорода. За съвременните и ефективни радиатори трябва да се забрави.
  Най-разпространените в момента системи са с циркулационни помпи, които използват значително по-малки диаметри на тръбите и са доста по-икономични. При това , обикновено, те са от затворен тип, използващи мембранни разширителни съдове, в които топлоносителя не контактува с атмосферния въздух. Това позволява да се използват по-ефективни, съвременни отоплителни прибори, като биметални и алуминиеви радиатори, метални, панелни и тръбни радиатори и накрая, дизайнерски отоплителни imageтела. Впрочем и тук проблема с разтворения кислород и корозията не престават да бъдат актуални. Ако в БДС съдържанието на кислород не трябва да е повече от 0,02 г/л , то в много централни отопления, а и в локалните, с често допълване на инсталацията, това количество е 10-20 пъти повече. Поради това е разумно да се използват съвременните корозионно-устойчиви радиатори, например такива каквито са тръбния метален радиатор Charleston Pro със специално вътрешно антикорозионно покритие.


Подводните камъни на монтажа

  Както вече споменахме, неточностите на монтажа  не се проявяват веднага. Понякога е трудно грешките да се забележат и от специалист. Недостатъците се проявяват в най-неподходящото време- отоплителния сезон. Често тези дефекти са течове и спадане на налягането в системата, което води до недостиг на топлина за дадено жилище, преразход на дърва и въглища. По мнението на водещи спецове в областта, много от грешките на монтажниците, се заплащат в последствие от собствениците. Тези неточности в монтажа, са imageдоволно типични.
  Грешка 1 " Не този инструмент". Един от най-разпространените проблеми- отсъствие на подходящи инструменти в монтажниците или или такива с лошо качество. Основните инструменти , при монтажа на системите за локално парно е тръбния и раздвижен ключ.  Но при монтажа на съвременните системи за за отопление,
това не е достатъчно." Идеалния набор"  на всеки монтажник, трябва да включва още следните инструменти: гаечни ключове за съединенията на полиетиленовите тръби, калибър за различните видове тръби,  специализирана ножица. Но хубавите инструменти, като тези на шведски и немски фирми ( такива като REMS, Rothenberg, Fulco, Forged) не са евтини, само тръбен ключ е в порядака на 40 евро. Евтините аналози са с незадоволително качество, примерно, стоманата , от които са изработени е мека, неиздържаща на натоварвания. И така, монтажниците, щадейки инструментите си, може да не затегнат достатъчно резбовите съединения, особено на по-големите диаметри. А това рано или късно ще доведе до течове, които водят до неприятни последици.
Случва се, също така, да се използва съвършенно не този инструмент, който е необходим. За нагледност , може да се приведе следния пример. На всички съвременни радиатори се монтират термовентили, доволно сложни механизми, позволяващи регулиране на топлоподаването, съобразно температурата в отопляваното помещение. Сега си представете монтажник, въоръжен само с тръбен ключ и чук. С такива минимални инструменти, грамотното монтиране на термовентила image е доста сложно, а също е и невъзможно да се съблюдават предписанията от фирмата производител, а също е голяма вероятността да се нарани резбата или деформират детайлите на устройството. Вероятността, такива съединения да не издържат в последствие на налягането и температурата в системата, е многократно повишена.
  Грешка 2 " Хоризонтален радиатор" Още едно разпространено заблуждение, което битува сред монтажниците и инвеститорите е, че радиаторите трябва да се монтират хоризонтално. Когато отоплителните тела са хоризонтални в техният горен край, с течение на времето се натрупва въздух, който не може да бъде отделен и нарушава топлоподаването. Наклон от 1-2 градуса на радиатора няма да бъде забележим от окото, а ще спомага за обезвъздушаването. Наклона, разбира се, трябва да е към автоматичния обезвъздушител, който няма да позволи задържане на въздух.
  Грешка 3 "Херметиците". Известно е че тръбните съединения, особено резбовите, се нуждаят от уплътняване. Преди, а и не рядко сега , се използваше лен или т. нар. кълчища. В момента най-популярна е  специалната тефлоновата лента. Недобросъвестни монтажници, в качеството на уплътнителен  елемент използват най-различни материали, които съвсем не са предназначени за тази цел. Например, съществува силикон за стъкло, който е разчетен за съвсем друг температурен режим. Разбира се такова съединение изглежда съвсем прилично, докато не бъде пуснато отоплението и не почне да капе от такава връзка.
  Грешка 4 "Не този топлоносител". Не рядко автономните отоплителни системи или т. нар. локално парно, са запълнени със студоустойчив топлоносител, който не замръзва при отрицателни температури. Но използването на антифриз в качеството на топлоносител, повлича някой технически особености след себе си, които не винаги се отчитат. Така се предявяват някои изисквания към уплътненията и тефлоновата лента. Например традиционните гумени гарнитури на чугунените радиатори не издържат дълго на етиленгликола, който се съдържа в антифриза, напукват се и последствията са ясни.
Изобщо, специалистите препоръчват, да не се използва антифриз. Работата е в това, че отоплителните котли са изчислявани на топлофизическите свойства ( топлопроводност, вискозитет) на водата, от чиито свойства, антифриза силно се различава и така вероятността от прегряване на котела се увеличава, а животът му намалява.
  Грешка 5 "На пазара е по-евтино". Още една грешка касаеща и монтажниците и собствениците. Произтича от очевидния стремеж към икономии. Става дума за това, че надежната работа на системата за отопление зависи от качеството на спирателната арматура, задвижки, сферични кранове и др. А родния пазар е богат не само на разнообразни модели сферични кранове, но и на голямо разнообразие псевдомаркови изделия. И ако монтажника или imageсобственика пожелае да направи икономия от фирмен кран и го закупи 2-3 пъти по-евтино, то е ясно че изделието е менте. То е изготвено от евтини и нетрайни материали, по меки и тогава е ясно, че ще излезе от строя многократно по-бързо от фирмената арматура. За да се окомплектова, примерно, един алуминиев радиатор с качествена арматура е необходимо да се похарчат приблизително 100 лв. Ако се опита да се икономиса някой лев, домакинството рискува някоя зимна вечер да се търси "бърза помощ" парното. Всички знаем законите за всемирната гадост.

                       В търсене на компетентност

Като цяло, ситуацията в сферата на услугите по отоплението остава сложна. Пороят от професионални монтажници не е достатъчен за работа със съвременните материали и технологии. Изискват се съвсем нови приоми, различни от традиционните. Поради това, монтажниците трябва винаги внимателно да четат инструкцията за монтажа на отоплителния прибор- там са дадени всички необходими характеристики на радиатора, конвертора или лирата, габаритите на прибора, неговата мощност и максимално работно налягане и прочие съществени характеристики. Освен това на пазара ежегодно се появяват нови модели отоплителни прибори и нови окомплектации, които облекчават и опростяват монтажа. За да се следят и прилагат всички нововъведения е неоходимо да се посещават семинари и изложения, да се чете специализирана литература. На професионални срещи може да се научат новости в сферата отоплението, а специалисти от различните фирми вносителки могат да покажат , как е правилно да се работи с новите инструменти и как е най-добре да се използва новите разработки. Собствениците и предприемачите, планиращи imageпреустройство или модернизация на системите за отопление, трябва да се отнасят с внимание към избора,  не само на компонентите и материалите, но и на фирмите и хората, които ще се занимават с монтажа. И разбира се да не бързат да се доверяват на "евтини и добри  майстори"- спестяването в този момент на средства, може да се окаже поредния подводен камък.

                 Различни мнения
Казано най- общо, техническото обезпечаване на отоплението не е най-сложното нещо в едно жилище, но само по себе си е жизнено важно. И не може да не отбележим, че добре работещото отопление не се забелязва но авариите в него веднага се усещат. На днешно време , системите с естествена циркулация не са съвсем забравени. Използването им в непретенциозни постройки с евтини материали , стоманени тръби и котли на твърдо гориво е оправдано.image Изработката им не изисква специалисти с висока квалификация, всеки грамотен водопроводчик може да се справи. регулирането на температурата в радиаторите обикновено се извършва на око, с механически способи, с помощта на крановете. Котлите , като правило, се използват без електрически елементи.
Много разпространена грешка на поръчителите - игнориране на проектните работи и разчетите. В този случай  монтажниците определят необходимата мощност ориентировачно, което води до неравномерно нагряване и често излизане от строя на спирателна арматура. Разводката на тръбите към радиаторите при колекторната схема не дава възможност за много грешки при изпълнение без проект.
Някои специалисти смятат, че монтажа на радиаторите с наклон е грешка. Изпускането на въздуха от отверстие с диаметър 1,5 мм, разположен в центъра на горния отвор на радиатора , при положение, че  до горния край на радиатора остават 20 мм, не дава особен резултат. 3-4 мм наклон не дават нужния ефект.
На практика качеството на връзките , особено на големите диаметри много зависи от качеството на уплътнителния елемент. imageСъществува мнение, че по добро от кълчищата и незасъхваща  уплътнителна смазка, не е измислено. Всичко останало е създадено за тези, които искат да са с чисти ръце.
На края трябва да се отбележи, че е важно да се избере специализирана фирма за монтажа на отоплението преди още началото на строежа. Има моменти, на които трябва да се обърне внимание още в самото начало. А след монтажа на оборудването, същото трябва да се пусне в експлоатация на груб строеж и ако са необходими корекции, те да се направят, без да се налага да се кърти или развалят конструкции.










МОНТАЖ-РЕМОНТ ОТОПЛЕНИЕ, ЛОКАЛНО ПАРНО, ВОДОПРОВОД, ЕЛЕКТРО
             02 29 18 89    088 890 13 96    087 790 13 95











Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - ЗАЩО ТАКА РЯДКО ПИШЕШ ВЕЧЕ?
03.02.2013 17:21
ТВОЙТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ПОСТИНГИ СА ДОСТА ИНТЕРЕСНИ.
ПОЗДРАВИ.
цитирай
2. graucho - Благодаря, Чаво
03.02.2013 17:40
Винаги си бил любезен.
Сещаш се, подобни материали отнемат доста време и усилия.
А и ентусиазма не е като в началото. Сигурно е, че ще продължа пиша,
когато имам нещо интересно
за казване, макар и не с голяма интензитет.
Бъди щастлив.
цитирай
3. mariniki - няма начин ...
03.02.2013 18:08
да си тук и да не ти дойда на гости...
харесах първата и последната картинка...
и музиката, разбира се... Moody Blues ми дойдоха като
по поръчка... поздравявам те, приятелю... от сърце..

и за теб... нещо хубаво...

http://www.youtube.com/watch?v=4z2DtNW79sQ
цитирай
4. graucho - Винаги си добре дошла, скъпа ми приятелко
03.02.2013 22:08
Съжалявам, че вече рядко пиша,
за да ме посещаваш повече:)
А "Bruce Springsteen - Streets Of Philadelphia"
е абсолютна класика и е интересно, че се харесва
и от мъжката и дамската аудитория.
Поздравявам те с една друга класика-
"Усмивката озарява лицето ти"
http://www.youtube.com/watch?v=NmeSCn6m6TY
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: graucho
Категория: Забавление
Прочетен: 700259
Постинги: 209
Коментари: 576
Гласове: 1228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930