Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2016 21:19 - История.бг по бнт в момента, няма да е зле да се гледа от другарите тук, особено от някои.
Автор: graucho Категория: Политика   
Прочетен: 2084 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 06.06.2016 22:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Винаги съм харесвал това предаване от сравнително обективната бнт. Има, какво да се научи от него, още повече, че поканените коментиращи рядко са под доцент.


Добре е, освен графоманставане тук, да обръщаме и внимание на признати авторитети, от които има какво да се научи , а добре известно е, че колкото повече знае човек, толкова по-добър става той. "Робът се стреми към свобода, свободния към съвършенство"-една от любимите ми мисли. Та, приятно гледане и поумняване.

„Култът към личността в България пристигна със самолета, с който дойде Георги Димитров. За огромното мнозинство от нашия народ той не бе израз на фанатична почит или страстна вяра, а на СТРАХ. За много хора произнасянето на думите „нашият любим учител и вожд, бащата на цялото прогресивно човечество, другарят Сталин“ беше нещо като ваксина срещу терора. Когато говорим за боготворене на хора, за „култ към личността“, трябва категорично да запишем това явление като заслуга единствено на комунистическата власт. Като изкуствено отгледан феномен без корени в историята на народ, който е създал богомилството, великото учение на съмнението, народ, който винаги се е съмнявал във всичко, от Бога до пъдаря, и който се е прекланял единствено за да се самосъхрани.“

Из „Задочни репортажи“ – Г. Марков

Култът към личността – изолирано тоталитарно явление или вечно движеща се обществена субстанция, завладяваща примитивните умове с комбинация от власт, окови, страх, идеология и архетипи? Какви са неговите проявления в България? Откъде произлиза и как приключва? Единствено при диктаторски режими ли вирее? Как можем да се застраховаме от повторното му избуяване?

Под „Култ към личността” при социализма разбираме легитимиране на господството чрез харизмата на Вожда. Комунистическото бъдеще става видимо за всички чрез „лика на вожда”. Господството се основава на подчинението, а не на насилието; на доброволния отказ от свобода, а не на отнемането ѝ. Покорство – като ритуално „следване на мелодията” в марша на великата епоха."-бнт, евала , на който го е написал.
Макар и малко високопарно, важното е да се разкриват "прелестите" на социализАма.

 




Гласувай:
8



1. appen13 - Кой уважаващ себе си ИНТЕЛИГЕНТЕН човек, гледа телевизия, бе неграмотно парвеню ?
06.06.2016 22:14
И то смехотворното АНТИ-БЪЛГАРСКО средство за масова ДЕЗИНФОРМАЦИЯ и ГЬОБЕЛСОВА ЕВРО-КОЛОНИАЛНА ПРОПАГАНДА БНТ?
Е, има и такива СЛУГИНСКИ кретени, като тебе в окупационния ЕВРО-РАЙХСКОМИСАРИАТ "България", които получават оргазъм, че са евтина евро-ПРИСЛУГА !
цитирай
2. graucho - Ужас
06.06.2016 22:37
Чудех се , дали да пускам този идиотски коментар и реших, че е по-добре да се види, кой, кой е, както се казва. Естествено, няма да отговарям на амебата appen13 . Нормално е във всяка държава определен процент подобни олигофрени. Лошото е, че у нас са доста. Скоро научих, че хората одобряващи предишния режим са 48%. А другарката Нинова поднесла цветя на гроба на тато. Мамата си трака. Все пак, повечето не го одобряват, социализАма, де.
цитирай
3. barin - История. бг е хубаво предаване и ...
15.05.2017 08:02
История.бг е хубаво предаване и чести го гледам. Интерес за мен предизвикват темите за старата ни история. Винаги научавам по нещо ново, а е добре да чуя мнението на четиримата поканени.
Поздрави!
цитирай
4. graucho - Разбира се, че е хубаво предаване, barin
15.05.2017 11:16
Човек може да научи много непознати неща за родната история, още повече ,че соца си измисляше и преиначаваше почти всичко, както му изнасяше и съответно аз и много такива като мен си живеехме в заблуда. Иначе, 80-те и 90 те години, вече беше ясно, че е фалшива системата и беше въпрос на време напълно да се скапе. Лошото е, че при нас и капитализма не се получава, поради вродената простотия и алчност на голяма част от нашего брата. Поздрави и на теб.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: graucho
Категория: Забавление
Прочетен: 698203
Постинги: 209
Коментари: 576
Гласове: 1228
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031